[ Mexikói ünnepek ]

Botosjeti

Klaviatúra Gyilkos
Játékos
Üzenetek:83
Felipe Contreras
7-costumbres-y-tradiciones-de-mxico-que-te-gustar-conocer.jpg
Ismertebb mexikói ünnepek
Mexikó szokásai és hagyományai tele vannak színekkel, ünnepléssel és örömmel, nem csak ezekkel, a misztika, a hagyomány és a történelem is. Mindegyikük érdekes és vonzó mind a lakosok, mind a látogatók számára. Minden fesztiválon vannak olyan szokások, amelyek a két ősi kultúra kombinációjából eredő történelmi gazdagságot tükrözik.
KIRÁLYOK NAPJA - Január 6
img_8707.jpg
  • Ezt az ünnepet a spanyol gyarmatosítók honosították meg Latin-Amerikában. A nálunk Mikulás váráskor szokásos módon a gyerekek kikészítik a csizmájukat és várják bele az édességet, na meg mellé az ajándékokat. Ekkor szokás a betlehemesbe betenni a három királyt is. A legnagyobb rituáléja az ünnepnek Mexikóban a Rosca de Reyes felvágása, ami egy szárított gyümölcsökkel készült tekercs, koszorú. Ilyenkor összegyűlik a család és a koszorúból mindenki vág egy szeletet és megnézi,hogy az övébe került-e a süteménybe elrejtett kis Jézus. A szimbolikája ennek a hagyománynak az, hogy a süteménybe rejtve próbálnak a kis Jézusnak biztos menedéket nyújtani Heródes elől. A kés a Jézusra leselkedő veszélyt jelképezi. Akihez kerül a kis Jézus, az lesz a család vendéglátója Gyertyaszentelő napján.
img_8702.jpg

GYERTYÁK NAPJA - Február 2.

  • Február 2-án ünneplik a Candelaria szűzét. A szokás az atól és a tamales, a mexikói két legjellemzőbb étel elkészítése. Azeket az emberek hívják meg, akik a Királynapon találták meg a babát a királyok szálában.Ez túlmenően egy másik szokás, hogy a gyermek ruhájával vagy a család ízlésének reprezentációjával ruházza fel azt a gyermeket, amelyet karácsonykor a születéskor helyeztek el, egy másik, a Mexikóban tipikus szokás. Ez a hagyomány nem az egyik legismertebb a világon, de az egyik legfontosabb az országban.


FÜGGETLENSÉG NAPJA - Szeptember 15, este.
kép_2023-03-31_124604506.pngA mexikói függetlenségi háború 1810 és 1821 között zajlott le, ennek eredményeképpen jött létre a Spanyolországtól független Mexikó állam.



  • Szeptember 15-i éjszaka, az elnök pedig a Nemzeti Palotába megy, hogy az úgynevezett "Grito de Dolores" legyen ez az, amit Don Miguel Hidalgo papot hívják arra, hogy megkezdje a lázadást a Mexikó függetlenségéért folytatott küzdelemet. A színes, tipikus étel, mezcal és mariachi ünnepe a mexikói köztársaság összes terét zeneszerzi. Szeptember 16-án katonai parádé és a fegyveres erők gördülékeny ülése kerül sor.

Guelaguetza - Július 17től - Július 24ig​

oaxaca-guelaguetza-festival-1024x776.jpgA Guelaguetza, vagy Los lunes del cerro ("Hétfőn a hegyen") Ez egy nagyszerű ünnepség, mely összegyűjti a táncosokat az Oaxaca állam 8 régiójából. Egy hétig folklór táncokat hajtanak végre a szélzene mellett. Ez egy ünnepség, amely az idő múlásával uralkodott, tele színes és a nagyobb ősi hagyományokkal rendelkező Mexikóban.Az Oaxaca városának környékén található Fortín dombján található.














A CINCO DE MAYO (a spanyol kifejezés jelentése: május 5.)

  • eredetileg az 1862-es pueblai csata évfordulója alkalmából tartott ünnep, de mára jelentése átalakult, és egyfajta „mexikóiság-ünneppé” és a mexikói kultúra ünnepévé kezd válni mind az Amerikai Egyesült Államokban, mind világszerte egyre több helyen. Mexikóban azonban nem tartozik a nemzeti ünnepek közé, és általában nem is ünneplik annyira, mint külföldön.
Az ünnep elterjedése leginkább a Mexikóból az USA irányába történő bevándorlásnak köszönhető: a 19. század végén a kaliforniai mexikóiak kezdték egyre szélesebb körben megünnepelni, hogy nemzeti büszkeségüket kifejezzék, átéljék összetartozásukat, valamint felhívják az amerikaiak figyelmét arra, hogy többek között a pueblai eseményeknek köszönhető, hogy az Amerikai Egyesült Államok ma olyan formában létezik, amilyenben. Az 1940-es években a csikánók mozgalma a déli és nyugati tagállamokból kiindulva az egész USA-ban elterjesztette az addigra már teljes skálájú kulturális ünneppé vált Cinco de Mayót, azóta egyre több helyen mexikói táncokkal és ételekkel-italokkal, valamint tűzijátékokkal, piñatákkal díszített utcabálokkal és mariachi zenével ünneplik az eseményt.

1989-ben a többek között a Corona sört importáló Gabrinus Group azzal vett részt a Cinco de Mayo népszerűsítésében, hogy kampányt indított azért, hogy ezen a napon a Mexikóból származó amerikaiak vásároljanak mexikói söröket. Mára (nem csak emiatt) az USA-ban május 5-e azok közé a napok közé tartozik, amikor a lakosság a legtöbb alkoholt fogyasztja, ezért a napot gúnyosan „Drinko de Mayónak” is nevezik (az angol „drink”=„iszik” szó alapján).

Angol nyelvterületen mára helyenként a majonéz is nélkülözhetetlen „kellékévé” vált a rendezvényeknek (főként a közösségi oldalakon terjed), ugyanis a Cinco de Mayo nevéhez igen hasonló angol „sink of the mayo” kifejezés jelentése „a majonéz elsüllyedése”.

Mindeközben Mexikóban, ahol nincs különösebb szükség a saját kultúrát egy adott napon megünnepelni, a Cinco de Mayo nem tartozik a nemzeti ünnepek közé, igaz, vannak iskolák, ahol ezen a napon tanítási szünetet tartanak. Puebla városában minden évben tartanak megemlékezést a csata évfordulóján, ám nem „amerikai stílusban”, hanem katonai felvonulással.

VOLARODES DE PAPLANTA​

  • Ez a mexikói hagyomány nem rendelkezik konkrét dátummal, Ez egy szertartás, amely főként Veracruz Papantla-ban zajlik. (Hamarosan bővebb leírást kap)

MARIACHIS NAP - JANUÁR 21.

Mariachi-Day.jpg
A Mariachi a regionális mexikói zene olyan műfaja, amely legalább a 18. századra nyúlik vissza, és idővel fejlődött Nyugat-Mexikó különböző régióinak vidékén. Egy tipikus charro jelmezbe öltözve, beleértve a kalapjukat is.
A mariachis szinte minden mexikói fiestában, tipikus zenével kérik táncolni vagy énekelni az oda látogatókat.








 
Utoljára szerkesztve:

Kinézet személyre szabása

Top Alsó