A szerver játéktere és környezete

Állapot
A témához nem lehet hozzászólni, mert le van zárva.

Laca

Fékezhetetlen
Vezetőségi tag
Head of Staff
Üzenetek:6,800
-
Előszó

Üdvözlünk a szerver játékterének és környezetének leírásában!

Ez az iromány azért jött létre, hogy egyértelműsítsünk szinte mindent, ami esetleg dilemma lehet, amikor játszunk, esetleg karaktert alkotunk és amikor elhelyezzük őket térben valahol az USA területén.

Kezdjük a legfontosabbal, azaz a GTA univerzumában könnyedén elhelyezhető, esetleg létező városokat és államokat cserélő helyszínekkel.

Észak-kelet USA-ban helyezzük el először is a GTA IV-ből, korábban a GTA III-ból ismert Liberty City-t, ami State of Liberty fővárosa. Ez a város cseréli New Yorkot, annak legtöbb fontos kerületével, város részével együtt.

Jelenlegi városunk Los Santos, ami San Andreas állam fővárosa, Los Angeles illetve California InGame megfelelői.

Ugyanebben az államban helyezkedik el San Fierro, amely San Francisco városát cseréli, azonban ebben az univerzumban már nem helyezzük egy szigetre LS-sel, ahogy Las Venturassal sem, ami pedig Las Vegas fényűző, kaszinókban, igen drága hotelekben gazdag városának felel meg. Las Venturas esetében a valósághoz képest az az első nagyobb különbség, hogy ez a város San Andreas államhoz tartozik, a való életben pedig Nevada államban lenne.

Mint azt tudjuk, a HD univerzumban LS jelenleg Blaine County-val együtt egy szigeten helyezkedik el. Az is tény, hogy a szerveren az időjárás nagyjából mérsékelt övi, vagy annak egy mediterrán-szerű változata, hisz nyáron nagyon meleg van, 30-40°C is néha, ősszel akár 5 fokra is leeshet, de főként 20° körüli a jellemző, télen pedig eshet a hó és kő kemény mínuszok is előfordulnak.

Szigetünket, azaz a oneRP játékterét ezáltal egy a való életbeli Kalifornia állam helyzetéhez képest északabbra kell elképzelni.

Összegezve:

 • Los Angeles = Los Santos, San Andreas (Nyugati part)
 • San Francisco = San Fierro, San Andreas (Nyugati part, LS-től keletre)
 • Las Vegas = Las Venturas, San Andreas (Nyugati part, LS-től délebbre)
 • New York = Liberty City, State of Liberty (Észak-keleti part)
 • Fargo, North Dakota = Ludendorff, North Yankton (Észak USA)
 • Miami = Vice City, Florida (Dél-keleti part)
 • Cayo Perico: Fiktív sziget, valahol Los Santos-tól délre.
Minden más állam, város, stb. a való életbeli térkép alapján nézendő. (pl: Dallas, Texas)

Karakterek készítésekor ajánlott ez alapján eljárni, ha nagyon komolyan bele akartok merülni, pl Liberty City-ből érkező karakter készül éppen, akkor nyugodtan nézzétek az eredeti GTA IV térképét, kerületekre bontva, úgy könnyebb.
State of San Andreas - Los Santos kerületek
Downtown Los Santos (Downtown Los Angeles):

Ez a kerület gyakorlatilag a város szíve, bankok, hatalmas irodaépületek takarják a napfényt a lakók és a gyengén növekvő fák elől, otthont ad az egyik régi L.S.P.D. kirendeltségnek, a Legion Square-nek, amit sokan kocka parkként említenek, valamint a mindenki által jól ismert Maze Bank toronynak is. Majdnem minden komolyabb pénzügyi tevékenység ebben a kerületben folyik, lakossága változatos, nem él itt különösebben kiütköző népcsoport.

 • Pillbox Hill - (Bunker Hill)
 • Mission Row - (Skid Row)
 • Textile City - (Fashion District)
 • Legion Square - (Pershing Square)

Vinewood (Hollywood):

Erre a kerületre első sorban a party és a fényűzés jellemző. Rengeteg különféle ruhabolt, egy kisebb deszkás park, a lakosok számára jól ismert egyenes Altai útszakasz ad otthont például az egyik főbb fodrászatnak, valamint a Trey’s Bakery névre hallgató hangulatos kis cukrászdának is, ha pedig már tele lettünk a sok földi jóval, a plusz kalóriákat a helyi edzőteremben ledolgozhatjuk. A nyugati részen a város egészségügyi központja, a Eclipse Medical Tower, keletre pedig a gyönyörű kertváros, Mirror Park, valamint a csillogó Diamond Casino és a lóversenypálya található, amelyet sűrűn átrendeznek salakmotor versenyekre, vagy akár aszfalttal is beborítják más körversenyekre.

 • Downtown Vinewood - (Hollywood)
 • West Vinewood - (West Hollywood)
 • East Vinewood - (East Hollywood)
 • Alta - (Olvera Street)
 • Hawick - (Melrose District)
 • Mirror Park - (Echo Park)

Vinewood Hills (Hollywood Hills):

Itt található a gigantikus VINEWOOD tábla, ez a városrész pedig otthona a milliomos polgároknak. Hogy jómódú életet hogy érték el, senki sem tudja pontosan. Van, aki internetes celeb, vannak iparmágnások és a kisembereket kisemmiző igazgatók. Egy biztos, csend és béke uralkodik a domboldalban magasodó, fényűző épületek közt, a magánbirtokokon pedig szinte minden héten lehet találni kerti partikat.


Richman (Bel Air, Holmby Hills):

Talán az egész állam leggazdagabb zónájában találjuk magunkat, ha a Richman-be érünk. Milliárdos lakosok hatalmas villái, a város terjedelmes golfpályája, amely akkora területen helyezkedik el, hogy percekig tart még autóval is körbeutazni. Itt találjuk többek közt a Richman Mansiont, amely már többször is gazdát cserélt a történelem során, de minden tulaj legalább egyszer fényűző fogadást tartott itt.
Talán a legfontosabb megemlíteni, hogy a University of Los Santos, San Andreas, azaz az ULSA épületének ad otthont a kerület, ahol a jövő generációja lakik és tanul.


Dél-Los Santos (South Los Angeles):

Városunk déli részén a felhőkarcolók már csak távoli, szürkülő álmok a lakók számára. Ezen városrész színes, mint a lakossága, több különböző gyorséttermet találhatunk, valamint a helyiek által látogatott Chamberlain Hills-i templom is itt helyezkedik el, ezen felül a város második legnagyobb szervizének, a Benny’s Original Motor Works-nek ad otthont. Ez a kerület az egyik legszegényebb, de egyben a legveszélyesebb is.
Köztudottan több utcát mini birodalomként kezelnek azok a bandák, amelyek főként lakják, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy a közelbe érve bárki golyót kapna, azonban a pénztárcáról, egyéb értékről a gyalogosan, vagy túl lassan autóval behajtó civilek gyorsan lemondhatnak, majd pár Mi Atyánkkal kísérve távozhatnak jobb esetben a rossz utcába tévedők.

 • Davis - (Compton)
 • Strawberry - (Crenshaw, Inglewood)
 • Chamberlain Hills - (Baldwin Village, Baldwin Hills)
 • Rancho - (Watts, Florence)
 • Banning - (Wilmington)

Kelet-Los Santos (East Los Angeles):

A keleti városrész a gyárépületeknek, gigantikus raktáraknak, a helyi acélöntödének és magának a városi fegyverraktárnak ad otthont. Ebben a zónában található még az East Customs Garage névre keresztelt szerviz és talán a legtöbb kamionos beszállítót is itt figyelhetjük meg. Ajánlott körültekintéssel közlekedni, ugyanis nem minden sofőr törődik a náluk jóval törékenyebb járművekkel haladó békés civilekkel.

 • La Mesa - (Arts District)
 • Cypress Flats - (Vernon, Long Beach)
 • El Burro Heights - (Signal Hill)
 • Murrieta Heights - (Boyle Heights)

Vespucci (Venice):

Ez a terület főként lakóépületekből áll, de többek között itt helyezkedik el a Los Santos Police Department hatalmas kirendeltsége is. A Vespucci Canals iszapszagú vizében csak saját felelősségre ússzunk búvárruha nélkül, hisz könnyedén akadhatunk bele horgászzsinórba, horgokba, egyéb, a kanálisba dobott hulladékba. Ezen felül a város civil kikötője is itt található, a Puerto Del Sol-ban, az óceánt kedvelő tehetősebb lakosok itt vásárolják meg a hajóikat is.

 • Vespucci Beach - (Venice Beach)
 • Vespucci Canals - (Venice Canals)
 • Puerto Del Sol - (Marina del Rey)

Del Perro (Santa Monica):

A város egyetlen igazán említésre méltó mólója található itt, a sós óceáni levegőt kedvelők kedvelt helye. Éjjelente távolról is jól látható a Ferris Whale névre keresztelt óriáskerék és a Leviathan hullámvasút is.

 • Pleasure Pier - (Pacific Park)

Rockford Hills (Beverly Hills):

Városunk egyik frekventáltabb kerületébe érkeztünk. Itt találjuk többek között a Lifeinvader irodáját, a Városházát és még egy templom is várakozik a vallásukat gyakorlókra. A Los Santos Fire and Medical Department tűzoltósági épülete is itt helyezkedik el, így a sziréna hangját minden nap szinte minden órájában lehet hallani, ahogy hőseink a bajba jutott lakosok segítségére sietnek. A szórakozni vágyóknak is ideális kerület ez, hisz a Cockatoos névre keresztelt fényes szórakozóhelyet is itt találjuk.


Little Seoul (Koreatown):

Ázsiai negyed, egészen sűrű népességgel, amelyet főként középosztálybeli dolgozó emberek laknak. Több kultúra is otthonaként tartja számon, így szintén a város egyik színesebb kerülete. Telefon szaküzlet, egy benzinkút a két főbb helyszíne, itt található még a Weazel News és a Celltowa épülete is.Blaine County
Blaine County, a várostól északra elterülő hatalmas vidék, színes, néhol háborítatlan környezet. Három fontosabb kisváros található a megyében, Grapeseed, Paleto Bay és Sandy Shores, utóbbi közelében egy aprócska település, Harmony.

Grapeseed:

Ez a kisváros termékeny földjeiről és bár Paleto Bay határán szintén találhatunk néhány szántót, Grapeseed az elsődleges ha városunk és Blaine County élelmezéséről van szó. Őstermelők és a város zsongását megunt, tiszta levegőre vágyó farmerek szintén itt dolgoznak, vetnek és aratnak az év nagy részében.


Paleto Bay:

A városka talán a vidék csillaga. Az ingatlanárak itt talán a legmagasabbak, van egy rozoga, még épp hogy stabil mólója, a helyi csirkeüzem, ami az állam nagyrészébe szállít friss húst, valamint a várost körülölelő erdőkben folyik a fakitermelés és a vadászat is. Sokan még Los Santosból is hajlandóak megtenni azt a hosszú utat annak érdekében, hogy ízletes vadhús kerüljön az asztalra. Keleti határán farmerek dolgoznak nap mint nap, dél-nyugati határán a Chiliadra vezető felvonó található, azonban utóbbi működésképtelen évek óta. Paleto Bay nevében a ,,Paleto’’ egyébként spanyolról lefordítva Redneck.


Sandy Shores:

Eme kisváros valószínűleg valaha még élettel telt, akár zöld terület is lehetett, azonban mára a növényzet elszáradt, a lakosok nagyobb része a városba költözött jobb élet reményében. Tűzoltó állomása, saját reptere van, de mindkettőt, ahogy a területét is ellepte a homok. A valaha virágzó hotel egy napon leégett, azóta már csak újabb és újabb tűzesetekről hallani, amit vélhetően az ott lakó nincstelenek okoznak.


Mount Chiliad:

San Andreas állam ékköve, ez a hegy a legmagasabb a három közül, legmagasabb pontja a tengerszint feletti 798 méteren elhelyezkedő csúcs. Változatos állatvilág tarkítja, így a hegyre vezető utakat, a zöldterületeket a Chiliad Mountain State Wilderness néven nevezzük. A vadvilág egy része engedéllyel vadászható, sűrűn találkozhatunk vaddisznóval, azonban érdemes elkerülni vonulási útjukat, ugyanis rendkívül veszélyesek.


Mount Gordo:

Államunk másik, a vidéken található fontosabb hegye, egyben vadászterülete is. Ékessége az El Gordo világítótorony, mely kedvelt turista látványosság. A helyi szóbeszéd úgy tartja, ha megfelelő időben sétálunk a Gordo északi szikláin, kilátással a világítótoronyra, egy rég elhunyt, meggyötört nő kísértete megjelenik. Ez természetesen nem több, mint helyi legenda.


Egyéb
A félreértések elkerülése végett, a szerver világában magyar nyelven írunk, ami amerikai angolnak felel meg, így ha az angoltól eltérő nyelvet használunk, zárójellel, esetleg szögletes zárójellel próbáljuk feltüntetni, hogy a karakterünk jelenleg nem amerikai angolt beszél. Például: Vasili Zaitsev mondja: [RUS] Szerintem jobb lenne menni, egyre több a rendőr.

Lévén, hogy a játéktér Los Santos (aka Los Angeles) elsődlegesen, így az általánosabban megforduló nyelv ezen kívül a spanyol, a cajun francia pl Louisianai kreol, Haiti kreol és olasz. Ezek csak a főbb nyelvek, természetesen majdnem minden nemzet gyermeke előfordulhat a környéken, ezek azonban kisebbségekként szerepelnek.

A játéktérben megemlíthetjük a jelenlegi és múltbéli, való életbeli USA politikai eseményeit, főbb politikai alakjait Kalifornián kívül természetesen, mivel SA államban egészen más volt a helyzet eddig is. Használható a múltbéli lore friendly vidéki politikai alakok közül bárki, a játéknak szerencsére bőségesen akad története e téren is. Fontos azonban, hogy mivel a karaktereink nem magyarok, maximum egy-két magyar karakterrel találkozhattunk eddig, így a való életbeli országunk politikai helyzetéről reálisan nem tudunk semmit, az amerikai lakosok többsége ugyanis azt sem tudja, hogy az ország létezik, ha pedig mégis, nem tudná elhelyezni térképen, a magyar nép főbb jellemzőit, ételeit nem ismeri.

Továbbá a magyarországon élő romák erősen különböznek az amerikában már jó ideje ismert, integrálódott romani néptől, azonban a valódi Kaliforniában ténylegesen léteznek is, így az RP környezetbe kreálni romani karaktert nem tilos, azonban erősen javasolt utánanézni, van-e különlegesebb nevük, vagy egyéb jellemzőjük.

Kis segítség:

Amerika déli környezetében első sorban Kalderash (Balkán térségből), Romanichal (Brit származású), Cale (spanyol roma) és Machwaya (szerb származás) romák laknak. Így az immerzió kedvéért ha lehet, nem romani amerikai karakterrel kerüljük a romani kifejezések használatát, ugyanis kicsit sem reális.

Ajánlott ezen felül a karakterünket a szerepéhez méltó ruházattal és járművel megjeleníteni, még ha a garázsunkban lenne is például szupersportautó, vagy JDM, egy mezei Officer karakterként nem épp immerzív egy Grotti márkájú autóval, vagy egy Karin Futo GTX-szel mutatkozni, A-ból B-be egy Millenial Wagon, vagy egy Asterope is elvisz.

Gondolom sokan láttátok már itthon, hogy a járművekkel a padkára parkolnak a civilek. Amerikában azonban az utak nem véletlenül olyan szélesek, hogy tankkal gond nélkül lehetne rajtuk közlekedni.

Egy kis segítség a helyes parkoláshoz:

Így néz ki egy helytelen parkolás, a Parking Enforcement egyértelműen kerékbilinccsel bünteti, ami igen kellemetlen.


wCN5MhY.png


Így néz ki egy helyes parkolás, tökéletesen a padka mellett, nincs piros felfestés, amely tiltaná a parkolást.

qbJiElF.png


Ha van piros felfestés, de van parkolóóra is, akkor is lehet ott parkolni.

Kellemes időtöltést kíván a szerveren a oneRP csapata

Köszönjük a leírást és a munkát plusz az energiát amit ebbe fektettek: @Az Elisz; @Gorel; @hungaricus
 
Állapot
A témához nem lehet hozzászólni, mert le van zárva.

Kinézet személyre szabása

Top Alsó