Giovanni Vitale “Falso” története - Witnessed episode 1.

Polya

Lelkes Forumozó
Adminsegéd
Üzenetek:42
Ryan Brooks

Előszó:
Üdvözlök minden olvasót! Az elején szeretnék néhány infót megosztani, ami szükséges a helyes értelmezéshez.
Karakterleírásomban szakítani akartam a hagyományos, naplószerű formátummal, és egy dokumentumsorozatra emlékeztető stílust választottam. Igyekeztem érthetően és követhető módon felépíteni mindent.

A történet formátuma röviden:
Egy Netflix-dokumentumfilm stílusára épül, ahol különböző rendőrtisztek mesélik el Giovanni Vitale korábbi ügyeit.
Minden esemény már megtörtént, a történet visszaemlékezésekből és interjúkból áll össze.

A kezdőhelyzet a következő:

• Egy riporter egy stúdióban ül három nyomozóval.
  • A kamera rögzíti, ahogy visszaemlékeznek Giovanni ügyeire.

A célom az, hogy Giovanni életét úgy ismerjétek meg, mintha valódi dokumentumfilm epizódjait néznétek végig.
Ha túl bonyolult lenne a felépítés, nyugodtan jelezzétek, a következő részekben tudok rajta finomítani.

Witnessed episode 1.
Giovanni Vitale “Falso” története

Narrátor:
“Ebben a sorozatban különböző bűnúgyeket tárunk és nagyítunk fel a rendőrég és egyéb források felhasználásával. A következő részekben a hírhedt olasz hamisító, Giovanni Vitale életét tárjuk fel. A nyomozók elmondtak nekünk mindent, sőt még a személyes aktáját is megmutatták. Giovanni hosszú évtizedeken keresztül pénzt, iratokat és minden más fontos dukumentumot hamisított, de ezek mellett értett a fegyverek sorozatszámának eltűntetéséhez is. Mára már véglegesen levették őt a piacról, de ez közel sem volt egyszerű. “

***Egy fiatalabb hölgy besétál a képbe

Riporter:
“Laura vagyok, én készítem az interjút a nyomozókkal. Ugorjunk vissza az egész ügy elejére, az első feljegyzésekhez. Sajnos olaszországig stábunk nem utazott el, így a gyerekkora kimarad, de ez rendőrségi szempontból nem is fontos. Az első epizód interjújához meghívtam Thomas Harrist, Steven Martint, illetve Matthew Lewist, akik vezették a nyomozást hosszú éveken keresztül Giovanni és a bűnszervezete ellen. "

***A három férfi besétál, majd helyet foglalnak a kényemes székelen és üdvözlik a nézőket
Nyomozó Steven Martin:
"Steven Martin nyomozó vagyok, de mindenki csak Stevenek hív. Kezdeném is az interjút, mivel én vittem Giovanocci fiatalkori ügyeit. Huszonéves volt, de már benne is volt a hamisítóiparban. Először még csak kis dolgokkal kezdte, megtanulta néhány fontosabb ember pontos aláírását, majd így írt szignózott papírokat pénzért. Ez az üzlete hamar elbukott, mert mohó volt, sok pénzt akart és nem volt elég elővígyázatos. A nyomozásom se volt nehéz, igazából csak szólni kellet neki és már szignózta is a dokumentumot, ami a tökéletes bizonyíték volt ellene. Ekkor készült róla az első rendőrségi feljegyzés is:"
Giovanni_akta.png
"Ez az eset után őrizetbe került, de óvadék ellenében szabadlábra engedték. Ez után Giovanni sokkal óvatosabb volt és évekig nem is hallott felőle senki sem. Azt hittük, leállt, de tévedtünk. Egy házkutatás során Thomas bukkant az első komolyabb nyomra. Át is adom neki a szót."

Nyomozó: Thomas Harris

"Üdvözlök mindenkit, Thomas Harris vagyok, de jobban szeretem, ha Tomnak szólítanak. A témára visszatérve igen, találtam egy csomó gyógyszer receptet az egyik fiókban. Eddig nem is lenne furcsa a történet, de ezek nagyon erős gyógyszerek voltak és a tulajdonos nem volt beteg. Eezen a ponton szinte egyértelműnek tűnik, hogy lefizetett egy orvost, mi is ezt gondoltuk először. A környék összes orvosát kikérdeztük, senki se tudott semmit és mindenki átment a poligráfon is. Ezen a ponton az összes nyomozó nagyon tanácstalan volt, de egyre röbb hasonló dokumentum került elő. A társaimmal mindent megtettünk az ügy érdekében, figyeltünk mindent, bevetettük az össszes alvilági besúgónkat, de semmi. Másfél hónap után az ügyet jegeltük, csak később derült ki, hogy minden mögött Giovanni Vitale áll."

Riporter: Laura:
"Durva, hogy a csávó mennyire el tudta rejteni a dolgait. Sok cikket olvastam róla én is. "

Nyomozó: Matthew Lewis:
"Innen át is venném, mert a legnagyobb felhajtást gerneráló ügyei mögött főleg én nyomoztam. Ez a Giovanni patkány a környék egyik legnagyobb pénzhamisítója lett, de ez egy hosszú story, mögötte sok nyomozással. Az egész úgy kezdődött, hogy egy nap kaptunk egy vészhívást, miszerint hamis pénzt találtak. Máig nem tudom, hogy azok a boltosok miből firtatták a pénz valósságát, de igazuk lett, tényleg hamis volt a bankó. Ez nálunk szinte mindennapos, de ebben is furcsa volt, hogy a pénz szinte tökéletesen megfelel az eredetinek. Elkezdtük a nyomozást, de hosszú ideig semmi. Hónapokig kerültek elő hasonlóan hamisított bankjegyek, például házkutatások során. Időről időre kezdtük feltérképezni ezt a hamis pénz hálózatot és a gyanúsítottak listáját le tudtuk szűkíteni annyira, hogy rendesen utánna tudtunk nézni az összesnek és meg is tudtuk figyelni őket, köztük Giovannit is"

Riporter: Laura:​
"Biztos megterhelő volt ennyi időn keresztül a gyanúsítottak nyomában járni. Végül mi vezetett biztos nyomra?"

Nyomozó: Matthew Lewis:​
"Egyszerre több gyanúsítottunk kezdett rendszeresen ugyanarra a helyre járni. Titkolóztak, feszültebbek voltak a szokásosnál. Látszott, valami nagy dobásra készülnek. Egy reggel riasztást kaptunk, egy belvárosi bankból jött a hívás, fegyveres rablás. Azonnal a helyszínre indultunk. A bank előtt csönd volt, ami gyanús. A rablók bent voltak, de nem rohantak, nem lövöldöztek, csak pánikoltak. A széf ajtaja zárva maradt. Kiderült, hamis belépőkártyákkal próbáltak hozzáférni. Giovanni gyártotta a kártyákat, de kihagyott egy kulcsfontosságú elemet. A bank belső rendszeréhez nem elég a kártya, kell egy belső kód is, amit csak a bank főnöke ismer. A rablók nem jutottak tovább.
Amikor sarokba szorítottuk őket, rögtön eldobták a fegyvert és feladták magukat. A kihallgatáson rögtön Giovannira mutattak.
Miután biztosak voltunk benne, hogy Giovanni súlyosan bűnös, egyből indultunk a házához. itt rengeteg hamis pénzt, iratot és egyéb dolgokat találtak, ami bővel elég bizonyíték volt ahhoz, hogy hosszú ideig börtönben üljön."

Riporter: Laura:​
"Erről a rablásról és az egész Giovanni ügyről én is sokat olvastam az újságokban. Az elfogás sen lehetett egyszerű."

Giovanni_ujsag.png

Nyomozó: Matthew Lewis:​
"Nem volt az. Amikor megtudta, hogy a nyomában vagyunk, elmenekült. Egy állammal arrébb, Kaliforniában kapták el. Megpróbált ellenállni, de a gépfegyveres egység gyorsan lefegyverezte. Ott folytatódott a kihallgatása is, és ott zárták börtönbe. Nem voltam ott, de a jegyzőkönyvből néhány részletet kiemelek."

Jegyzőkönv részletek:
Rendőrtiszt: Pontos neve és születési dáruma?
Giovanni: Giovanni Vitale, 1987.10.24
Rendőrtiszt: Ön elismeri, hogy meghamisította az amerikai egyesült államok pénzjegyét, illetve segédkezett egy bankrakblásban?
Giovanni: Igen, elismerem
Rendőrtiszt: Tisztában van vele, hogy ez súlyos bűncselekmény, amiért hosszú börtön vár magára?
Giovanni: Igen, tisztában vagyok vele, tudom, hogy mit tettem.
Rendőrtiszt: Ha együttműködik velünk és elmondja a bűntársai nevét, akkor jelentősen kevesebb büntetést fog kapni.
Giovanni: Én ilyet sose tennék, senkit nem hagynék cserben.
Rendőrtiszt: Most felsorolok néhány megoldatlan ügyet, ahol egy profi hamisító állhat a háttérben, ha ezeket beismeri, talán enyhíthet a büntetésén, mert a végén úgy is minden kiderül.
Rendőrtiszt: Kezdjük azzal, amiről eddig hallgatott. Azok a régi gyógyszerreceptek… biztos emlékszik rájuk.
Giovanni: Régi idők. Sok minden történt akkoriban.
Rendőrtiszt: Úgy van. Csakhogy akikkel előkerültek, mind azt mondták: valaki kifejezetten rájuk szabott recepteket adott nekik. Olyanokat, amiket egy laikus nem tudott volna megcsinálni.
Giovanni: Hát, vannak tehetséges emberek.
Rendőrtiszt: Igen, pont ez az. Valaki nagyon tehetséges volt. Még a pecséteket is ugyanazzal a finom, fátyolos tintával imitálta. Aki ezt csinálta, tudta, mit és hogyan kell hamisítani.
Giovanni: A pecsét volt a legnehezebb része.
Rendőrtiszt: Ezek szerint mégis tud valamit róla.
Giovanni: Nézze, maga is tudja, hogy ezek csak apró trükkök.
Rendőrtiszt: Trükkök… vagy kézjegyek. Olyanok, amiket valaki szeret megmutatni, ha végre van kinek.
Giovanni: Maga kezd érteni engem.
Rendőrtiszt: Akkor beszéljünk egyenesen: maga készítette a recepteket?
Giovanni: Mondjuk úgy, hogy… akik akkoriban pénzt kértek tőlem, mind elégedetten távoztak.
Rendőrtiszt: Ez nem válasz.
Giovanni: Jó. Igen. Én csináltam őket. Mindet.
Rendőrtiszt: Egyedül dolgozott?
Giovanni: Mint mindig. Az orvosok nem tudtak semmiről. A pecséteket én gyártottam le, az aláírásokat én másoltam. A beállítások, tintanyomás, ferde vonások, mind az én kezem munkái.
Rendőrtiszt: Miért csinálta?
Giovanni: Mert jó pénzt hozott. És mert élveztem, hogy senki sem látja, honnan jönnek a papírok. Tudja, vannak emberek, akik szeretik, ha felismerik a munkájukat. Én meg azt, ha nem.
Rendőrtiszt: És most mégis elmeséli.
Giovanni: Hát maga kikönyörögte belőlem, nem?
Rendőrtiszt: Nem könyörögtem. Csak hagytam beszélni.
Giovanni: Ugyanaz.

Narrátor:​

"Giovanni több hosszú tárgyalás után végül 12 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Jó magaviselet miatt azonban 10 év múlva kiengedték. A hírek szerint Givanni Los Santosba utazott és itt építe fel újra a hírnevét. A következő részekben az itt töltött éveit tárjuk fel, és persze azt, hogy hogyan kapták végül el és zárták élete végéig börtönbe.

Utoljára szerkesztve:

Kinézet személyre szabása

Top Alsó